فرهنگ امروز: لیلا حسینخانی مدیر نشر آگه، در پاسخ به این پرسش که برای انتخاب و نشر کتابها، ناشران محتوا را چهگونه بررسی میکنند، گفت: هر ناشری در انتشارات خود، چند کارشناس دارد که به ارزیابی محتوای کتابها میپردازند و اگر کتاب برای نشر مناسب دیده شد، وارد روند چاپ و نشر میشود.
حسینخانی در پاسخ به این پرسش که انتخاب کتابها بر چه مبنا و شاخصههایی صورت میگیرد، گفت: کتابی که وارد حوزه نشر میشود باید مورد نیاز جامعه باشد و ضمن اینکه مولف نیز مهم است. فکر میکنم هر دو دغدغهی ناشر است. یعنی هم باید کتابی باشد که مخاطب میطلبد و هم باید کتابی باشد که به سیاستهای ناشر بخورد. در اینباره بیشتر فکر میکنم بستگی به سیاستهای ناشر دارد. یعنی این ناشر است که باید دید دوست دارد در چه حوزهای فعالیت کند و چه کتابی وارد بازار نشر شود. من به عنوان یک ناشر علوم انسانی در بازار نشر فعالیت دارم که علوم اجتماعی هم شامل آن میشود. اگر کار ترجمه باشد به هر حال اولین گزینه این است که ببینیم موضوع، موضوعی است که ما میخواهیم کار بکنیم یا خیر؛ و بعد ترجمه و کیفیت کار مهم است. در کار ترجمه این شاخصها برای ما مهم است.
این ناشر کتابهای علوم انسانی، درباره تجاری شدن این نهاد فرهنگی نشر، گفت: باز هم فکر میکنم به سیاست ناشر برمیگردد. و من فکر نمیکنم ناشران ما به حوزهی نشر به عنوان یک کار پر سود نگاه کنند. یعنی صنعت نشر در حال حاضر جز حرفههای پر سود نیست. کسی که وارد این کار میشود حتما میداند که سود زیادی از این کار نخواهد داشت. و معتقدم برای ناشر دغدغههای فرهنگی مهمتر از دغدغههای دیگر است. البته سود نیز به لحاظ اقتصادی برای ادامهی کار مهم است. اما دغدغهی فرهنگی، برای ما ناشران مهمتر است. شاید در این بین استثناهایی نیز باشد و برای بعضی ناشران خاص، سود ارجحیت داشته باشد.
حسینیخانی درباره ناشران خاص، که به کتاب به عنوان یک کالای تجاری نگاه میکنند، گفت: نمیتوان آن را به همهی ناشرها تسری داد. اما به هر حال هستند کسانی که بحث سود برایشان مهمتر است. و به کتاب به عنوان یک کالا نگاه میکنند و فکر میکنند باید مثل هر کالای دیگری، فروش برود و سود داشته باشد. ولی من این جسارت را به همکاران دیگر نمیکنم.
وی در خصوص همکاری بیشتر، از سوی ناشران با مولفان معروف و به نام، گفت: کار خوب باشد فرق نمیکند برای مولف معروف باشد یا تازهکار. اتفاقا در نشر آگه ظرفیت خوبی وجود دارد برای مولفان که بخواهند کار خود را ارایه بدهند. اگر کار، کار خوبی باشد برای ما مولف مهم نیست. کیفیت کار بالا باشد، ما استقبال میکنیم.
ناشر نشر آگه در خصوص گلایه و شکایت برخی مولف از تغییر قیمتها بر روی جلد کتابها پس از چاپ، گفت: تا آن جا که من خبر دارم نه ما و نه همکاران دیگر، معمولا این کار را نمیکنیم. من در اطراف خودم این موضوع را ندیدهام و امیدوارم که این کار هم انجام نگیرد.
اما درباره تغییر کلی قیمت کتابها، به هر حال مثل هر چیز دیگری که قیمت آن تغییر میکند قیمت کتاب نیز بالا میرود. اما وقتی قیمت کالاهای دیگر تغییر میکند و بالا میرود، اعتراضی نمیشود ولی برای تغییر قیمت کتابها معمولا اعتراضها زیاد است.
لیلا حسینخانی در انتها گفت: کتاب چیزی است که در سبد اقتصاد خانواده آخرین چیز است و امیدوارم وضعیت اقتصاد، نشر و فرهنگ کشور به سمتی برود که کتاب یکی از ضرورتهای زندگی شود.
نظر شما